Onderlangs

Onderlangs-omsl

ENGLISH

Aan het schrijven van Onderlangs is geen pen of tekstverwerker te pas gekomen; van de eerste tot de laatste letter is het opgebouwd uit bestaande zinnen, verzameld uit meest oude en obscure boeken met titels als ‘Moeilijke meisjes’, ‘Hoe leer ik goochelen’, ‘Veertig jaren speurderswerk’ en ‘De onzichtbare slaat toe’.

Onderlangs-binnen-1Onderlangs-binnen-2Onderlangs-binnen-3Onderlangs-binnen-4

Met eindeloos schuiven en plakken heeft Paul Bogaers een geheel nieuw en oorspronkelijk verhaal weten te maken uit louter ‘gebruikt’ materiaal.

Het resultaat van dit tijdrovende procédé –dat de schrijver vijftien jaar bezig hield! – is humoristisch, prikkelend en uiterst verrassend – een boek dat je letterlijk niet zou kunnen verzinnen. De lezer wordt meegetrokken in een stroom van intrigerende gebeurtenissen, waarbij hij ook het avontuur van de assemblage mee kan volgen: de steeds wisselende lettertypen, afkomstig uit het oorspronkelijke drukwerk, laten op een mooie en niet-nadrukkelijke manier zien hoe het verhaal is samengesteld uit losse onderdelen.

 

onderlangs schrijver aan het werk 3                 onderlangs-boekomslagen

 

onderlangs schrijver aan het werk 1

 

Onderlangs werkwijze 03

 

Onderlangs werkwijze 01

 

Onderlangs-boekruggen

 

onderlangs schrijver aan het werk 2

 

onderlangs werktafel

 

Maar ook het wezen van de vrouw zal voor de lezer nooit meer hetzelfde zijn. Het is dit eeuwenoude geheim dat de hoofdpersoon van Onderlangs op zowel naïeve als geraffineerde wijze tracht te doorgronden. Zoals de schrijver uit ruim 250 boeken zijn éne roman samenstelde, zo ziet de tragische held van het boek in elke vrouw DE vrouw. Talloze onwaarschijnlijke en vaak gênante verwik­ke­lingen voeren hem onontkoombaar tot diepere inzichten, die ook de lezer niet onberoerd zullen laten. Daarbij is Onderlangs een erotisch boek in de ware zin: er valt geen onvertogen woord, het is alles suggestie.

Onderlangs (2007), Uitgeverij IJzer, www.uitgeverij-ijzer.nl / uitgeverij.ijzer@hetnet.nl
Grafische vormgeving: Paul Bogaers. 14 x 21,5 cm. 416 pag. EUR 24,50  ISBN 978-90-8684-006-9

 

lees de recensie op recensieweb
of de recensie in NRC/Handelsblad
of die in Trouw
beluister de schrijver over zijn boek in het radioprogramma Kunststof